Gasloos wonen? Dan moeten we aan de warmtepomp

Gasloos wonen? Dan moeten we aan de warmtepomp

Gasloos wonen? Dan moeten we aan de warmtepomp

De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit lucht, water of bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Omdat warmtepompsystemen weinig tot geen fossiele brandstoffen gebruiken is hun milieubelasting erg laag. Tegelijk is het rendement van deze manier van je huis verwarmen enorm hoog. Het is dan ook een van de meest duurzame manieren om je huis te verwarmen en je warm water te regelen. Warmtepompen gaan zeker vijftien jaar mee, zeker zo lang als een CV-ketel, en vereisen minder onderhoud. Er zit wel een minpuntje aan. Ze zijn behoorlijk duur.

Er zijn verschillende warmtepomp-systemen verkrijgbaar. Grofweg zijn er twee soorten. Een warmtepomp die warmte haalt uit het grondwater en een warmtepomp die warmte haalt uit ventilatie- en buitenlucht. Daarnaast is er de hybride waterpomp, die samenwerkt met het bestaande verwarmingssysteem in je huis.

Hybride betekent dat er twee toestellen met elkaar samenwerken. De hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp-deel en een cv-deel. Het warmtepompdeel onttrekt en transporteert warmte uit omgevingslucht naar de woning. Als de vraag naar warmte te hoog is, bijvoorbeeld wanneer het hard vriest, kan de CV-ketel bijverwarmen of het even overnemen.

Het is vooral deze hybride waterpomp die interessant is voor particuliere huiseigenaren, omdat de prijs ervan nog te overzien is.

Eigenlijk heb je met een hybride warmtepomp je CV-ketel nagenoeg niet meer nodig om bij te springen voor het verwarmen van je huis. Omdat de pomp, in tegenstelling tot een traditionele CV-ketel, vooral draait op stroom in plaats van gas, neemt je gasverbruik ook aanzienlijk af. Het kan je, voor een gemiddelde eengezinswoning, zo’n 450 m3 per jaar aan gas besparen. Met een huidige gasprijs van 62 eurocent per m3, volgens Milieu Centraal, kan je dat dus al snel zo’n 280 euro per jaar op je gasrekening schelen.

Je elektriciteitsverbruik zal wel stijgen als je een warmtepomp inschakelt voor je verwarming, maar per saldo ben je goedkoper uit. Bovendien spaar je het milieu, omdat je je eigen CO2-uitstoot flink reduceert. Wanneer je groene stroom gebruikt is er zelfs helemaal geen sprake van CO2-uitstoot van het warmtepomp-deel.

Bron: natuurenmilieu.nl

Let op: als u een warmtepomp aan wilt schaffen, kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Related Posts