Dakisolatie

Dakisolatie

Het isoleren van het dak leidt tot een forse energiebesparing, zeker als de zolder als leefruimte wordt gebruikt en dus verwarmd wordt. U moet natuurlijk wel eerst een investering doen, maar die verdient u in veel gevallen snel terug. De investering draagt ook bij aan de waardevermeerdering van uw huis. Het isoleren van het dak verhoogt het comfort van uw woning. U hebt minder last van tocht. Ook zorgt dakisolatiet voor minder geluidsoverlast van buiten naar binnen. Door dakisolatie neemt de ‘vanzelfsprekende’ ventilatie van uw woning af. In een goedgeïsoleerd huis moet u dus bewuster ventileren.

Uw mogelijkheden

U kunt uw dak op verschillende manieren (laten) isoleren:

  • Isolatie aan de binnenzijde van het dak
  • Isolatie aan de buitenzijde van het dak
  • Isolatie van de zoldervloer

Met de nodige handigheid kunt u het isoleren van schuine daken aan de binnenzijde zelf doen. Het isoleren van schuine daken van buitenaf en van platte daken moet worden uitbesteed aan een professioneel bedrijf. Voordat u zelf de binnenzijde van uw dak gaat isoleren, is het van groot belang om na te gaan of dat wel mogelijk is. Verkeerd isoleren kan leiden tot het rotten van uw dakconstructie.

Isolatiematerialen

De isolatiewaarde (de zogenaamde R-waarde), en daarmee uw energiebesparing, hangt af van het soort materiaal en de dikte daarvan. De R-waarde van het materiaal is hetzelfde als de Rd-waarde. De Rc-waarde die gebruikt wordt bij de aanvraag van een vergunning voor nieuwbouw of een aanbouw, wordt door een bouwkundige berekend aan de hand van de R-waardes van alle materialen waaruit het dak is opgebouwd.

Kosten en besparing

De kosten zijn erg afhankelijk van hoe u uw dak isoleert (buitenzijde, binnenzijde, zoldervloer) en of u het zelf doet of laat doen. Doet u het zelf (zoldervloer, binnenzijde van het dak) dan heeft u alleen de kosten voor het isolatiemateriaal en het afwerkingsmateriaal. Deze kosten zijn over het algemeen niet hoog. Als u de werkzaamheden laat doen, bijvoorbeeld bij het isoleren van de buitenkant van een schuin dak, dan zijn de kosten fors hoger. De kosten hangen af van de grootte en vorm van uw dak, en van het al dan niet vervangen van uw dakpannen.

Met het isoleren van uw dak of zoldervloer kunt u veel besparen. In de praktijk hangt de besparing af van hoeveel u thuis bent en hoe warm u stookt. Als u bijna nooit thuis bent en een lage binnentemperatuur aanhoudt, bespaart u minder dan wanneer u veel aanwezig bent en warmer stookt. De doe-het-zelver verdient de uitgaven voor dakisolatie (inclusief afwerking) in een paar jaar terug. De terugverdientijd van het laten isoleren van een schuin dak aan de buitenzijde is moeilijk te berekenen. Vaak doet u dit in combinatie met het renoveren van het dak. De kosten vallen dus voor een deel onder groot onderhoud en verdienen zich terug in de waardevermeerdering van uw huis. In ieder geval loont het altijd de moeite om, als u uw dak laat renoveren, te investeren in isolatie.

De onderstaande tabel geeft een ruwe indicatie van wat u per isolatiemaatregel kan besparen. In de berekeningen is uitgegaan van een woning met een vloeroppervlak van 50 m2 en het gebruik van isolatiemateriaal met warmteweerstand R= 2,50 m2K/W.

MAATREGEL

GEMIDDELDE BESPARING IN M3 AARDGAS PER JAAR

GEMIDDELDE BESPARING IN EURO PER JAAR

TERUGVERDIENTIJD

Het aanpakken van naden en kieren 80 m3 gas  46 1 jaar (zelf doen)
Isoleren van een schuin dak –onverwarmde zolder 300 m3 gas 171 5,5 jaar (zelf doen)
Isoleren van een schuin dak –verwarmde zolder 700 m3 gas 399 2,5 jaar (zelf doen)
Isoleren van de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) 400 m3 gas 228 3 jaar (zelf doen)
Isoleren van de bodem van de kruipruimte (50 m2) 140 m3 gas 98 14 jaar (laten doen)
Isoleren van de vloer van de begane grond (50 m2) 190 m3 gas 108 4 jaar (zelf doen) 12,5 jaar (laten doen)
Isoleren van de bestaande spouwmuren 225 m3 gas 128 4,5 jaar (laten doen)
Isoleren van de buitengevel 325 m3 gas 185 ruim 20 jaar (laten doen)
Vervanging van enkel glas door gewoon dubbel glas 320 m3 gas 182 10-13 jaar (laten doen)
Vervanging van enkel glas door HR++ glas 480 m3 gas 274 9-12 jaar (laten doen)
Bron: Milieu Centraal, www.milieucentraal.nl