Energiemeters

Energiemeters

Tegenwoordig zijn er allerlei handige energiemeters op de markt waarmee u eenvoudig en snel kunt besparen op uw energierekening. Met een energiemeter heeft u het hele jaar door inzicht in het energie- en gasverbruik. Met als voordeel: u ziet welke apparaten veel energie verbruiken. Zo kunt u zelf bepalen welke handelingen u uitvoert om kosten te besparen.

Inzicht in energie- en gasverbruik

Een energiecontroller wordt in de meterkast gekoppeld aan de energiemeter (slimme of conventionele meter) en een internetaansluiting. Via internet krijg u toegang tot alle verbruiksgegevens en ziet u in één oogopslag wat uw energieverbruik is, zodat u weet wat u kunt doen om te besparen op uw energiekosten. Hoeveel u op uw energierekening bespaart, is natuurlijk afhankelijk van wat u verbruikt en welke maatregelen u treft om te besparen. De terugverdientijd van een energiemeter ligt tussen de 1 en 3 jaar en gemiddeld kunt u tot 5 tot 15 procent besparen op uw huidige verbruik.

Uw mogelijkheden

Er zijn diverse energiemanagers op de markt. Voordat u de keuze maakt welke u aanschaft, is het belangrijk om helder in beeld te hebben wat u ervan verwacht. Er zijn energiemeters die apparaten kunnen aansturen, samenwerken met andere draadloze systemen in huis en uit te breiden zijn met bijvoorbeeld draadloze tussenstekkers. Met die tussenstekkers kunt u gekoppelde apparaten aan- en uitschakelen via uw computer, tablet of smartphone. Op die manier kunt u apparaten in stand-by eenvoudig volledig uit te schakelen. Heeft de energiecontroller een automatische tijdschakelfunctie? Dan is het zelfs mogelijk de werking van apparaten te automatiseren. U stelt dan eenmalig het tijdstip in wanneer u wilt dat het apparaat wordt aan- of uitgezet en daarna verloopt dat automatisch. Zo kunt u vaak besparen zonder dat u het zelf merkt en met behoud van comfort.