Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler levert warm water. U kunt dit gebruiken als tapwater. Met een zonneboilercombi kunt u het water ook gebruiken om uw huis mee te verwarmen. De zonneboiler krijgt de benodigde warmte via de collector die meestal op het dak wordt geplaatst. De warmte wordt afgegeven aan water in een voorraadvat. Dit is direct te gebruiken als tapwater.

Uw mogelijkheden

Er zijn vier typen zonneboilers: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler, de cv-zonneboiler en de zonneboilercombi:

 • Standaard zonneboiler

  De standaard zonneboiler bestaat uit een collector met een oppervlakte van meestal 2,5 tot 4,5 m2 en een los voorraadvat van 80 tot 150 liter. Deze zonneboiler heeft een naverwarmer nodig, bijvoorbeeld een geiser of cv-ketel. Als er geen gas aanwezig is, kan een speciale elektrische naverwarmer gebruikt worden.

 • Compacte zonneboiler

  Een compacte zonneboiler heeft geen apart voorraadvat. Het tapwater wordt direct in de extra geïsoleerde collector verwarmd en opgeslagen. De watervoorraad bedraagt 75 tot 140 liter. Het opgewarmde water loopt uit het collectorvat via een naverwarmer naar de kraan. Omdat de watervoorraad in de collector zit, is deze hoger en zwaarder dan de collector van een standaard zonneboiler. Het dak moet hierop berekend zijn. Ook de compacte zonneboiler wordt alleen gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

 • CV- zonneboiler

  Anders dan de naam doet vermoeden levert dit type alleen warm tapwater. Een cv-zonneboiler is een zonneboiler met een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. De extra warmtewisselaar is aangesloten op de cv-ketel waardoor een deel van het water door de cv-ketel verwarmd kan worden. Voordeel is dat er een veel grotere voorraad warm water aangemaakt kan worden. Het vat heeft dan ook een inhoud van ongeveer 100 tot 240 liter. Omdat direct uit het voorraadvat wordt getapt, kan op meerdere plaatsen tegelijk getapt worden.Een cv-zonneboiler werkt in principe op elke cv-ketel. Een cv-zonneboiler heeft, net als een standaard zonneboiler, altijd een los voorraadvat. Er zijn ook kleinere wandmodellen.
  Een variant op dit systeem is een elektrische zonneboiler, waarin het leidingwater in het voorraadvat wordt bijverwarmd door een elektrisch element.

 • Zonneboilercombi

  De zonneboilercombi is een zonneboiler waarin voorraadvat en cv-brander geïntegreerd zijn. De warmte in het vat wordt gebruikt voor tapwaterverwarming èn voor centrale verwarming, uiteraard in gescheiden circuits. Een zonneboilercombi is dus warmwatertoestel en cv-ketel in één, en komt in de plaats van een cv-ketel en eventuele geisers. De zonneboilercombi is door zijn grote watervoorraad (circa 250 liter) in afmeting vergelijkbaar met een flinke boiler.

Een keuze maken

Het collectoroppervlak bepaalt de capaciteit van het systeem. Dit betekent niet dat als het collectoroppervlak maar groot genoeg is, u al uw warme water door de zonneboiler kunt laten verwarmen. Voor een efficiënte werking moet de inhoud van het voorraadvat zijn afgestemd op het oppervlak van de collector. Op minder zonnige dagen zal ook met een grote collector en een groot voorraadvat het water niet warm genoeg worden en zal naverwarming nodig zijn.

De keuze van een type zonneboiler hangt af van de hoeveelheid warm water die u dagelijks nodig heeft, van de aanwezige ruimte voor het voorraadvat en van de vraag of de zonneboiler ook gebruikt wordt voor ruimteverwarming.

Een compacte zonneboiler heeft geen apart voorraadvat en neemt daardoor in huis minder ruimte in. Heeft u al een cv-ketel met NZ keurmerk (Naverwarming Zonneboilers) of een geschikte geiser, dan is de beste keus een standaard zonneboiler of een compacte zonneboiler. Een zonneboilercombi wordt gekozen als de zonne-energie ook gebruikt wordt voor ruimteverwarming. Heeft u al een boiler, kies dan voor een cv-zonneboiler.

Kosten en besparing

Een individuele zonneboiler kost tussen de € 2.700,- en € 3.600,- afhankelijk van het type zonneboiler en het gewenste extra comfortniveau. Een zonneboilercombi (zonneboiler en cv-ketel geïntegreerd) kost ca. € 5.100,-. De gemiddelde prijs van een zonneboiler in de nieuwbouw bedraagt ca. € 2600,-. Deze schattingen zijn inclusief BTW en installatiekosten. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft van de energiekosten voor het verwarmen van tapwater. De besparing op uw energiekosten is dus afhankelijk van uw warmwatergebruik.

De Zonnekaart

De Zonnekaart van de gemeente Kampen laat u met één druk op de knop zien waar u de panelen van uw zonneboiler het beste kunt plaatsen.

Tip

Voor het plaatsen van een zonneboiler kan een bouwvergunning nodig zijn. U kunt dit nagaan op de website van het Ministerie van VROM

Bron: Milieu Centraal, www.milieucentraal.nl